KONYA / CİHANBEYLİ - Seniha Belgin İlkokulu

ALİ FUAT BELGİN

Ali Fuat BELGİN

ALİ FUAT BELGİN

1902 yılında Cihanbeyli´de doğdu. Babası Halil efendi,annesi Fatma hanımdır. 3 erkek ve 1 kızkardeşin en büyüğüdür.İdadi´yi (bugünkü Lise) bitirmiştir.Cihanbeyli´de Reji (bugünkü tekel idaresi) memurluğu,nahiye müdür muavinliği ve uzun sene Cihanbeyli Halk Partisi başkanlığını yapmıştır.O dönemde en önemli kültür merkezi olan Halk Evi binasını yaptırmış olup,bu binada devamlı edebiyat günleri,piyesler,okuma yazma kursları,konuşmalar ve konferanslar yapılarak Cihanbeyli halkının ; yüce önder Atatürk´ün halkına gösterdiği ilke ve görüşleri doğrultusunda ; ufkunu açma gayreti içinde olmuştur

Halk Evi binası esas itibariyle 2 katlı idi. Birinci katında geniş balkonu vardı.Oradan portmanto ve salona giriliyordu.Salon.oturma yerleri ve sahnesi çok güzel yapılmıştı.Yukarıya dahili merdivenle çıkılırdı.İdari memur odaları,toplantı odası ve v.s.gibi bölümler bu katta bulunuyordu.

Güzelim binanın bugün maalesef temeli bile kaybolmuştur. Memleketimize gelen milletvekillerini, devlet erkanını karşılıyarak rahat etmelerini ve en iyi düşüncelerle ayrılmaları için çok gayret göstermiştir.Sevimli,kibar, zarif hali ve misafirperverliği ;misafirler üzerinde olumlu sevgi çemberi yaratmıştır.

Cihanbeyli İnevi nahiyesiyken,göstermiş olduğu büyük gayret ve çabasının

neticesinde kaza(ilçe) yapılmıştır.Esasen kaza olarak daha evvel Karabağ

öngörülmüştü.

Fatma Seniha hanımla evlenmiş ve 2 kız 3 oğlan evlattan olmuştur.Fatma Seniha hanım ilkokul mezunu olup;sevimli nükdedan hali ve çalışkanlığı ile eşine büyük destek olmuştur.Yardımseverliği ile de Cihanbeyli halkı tarafından çok sevilen Fatma Seniha hanım maalesef 1941 yılında çok genç yaşta vefat etmiştir.

Ali Fuat Belgin 1943 yılında İstanbul´a yerleşmiş ve ticaret hayatına atılmıştır.İleri görüşlülüğü,ticari kabiliyeti toplumla kaynaşma yeteneğinin yanı sıra ciddi ve güvenilir çalışmasıyla,ticari hayatta da başarılı olmuş; en büyük tüccarların güvenilir, sevgi duyulan dostu, arkadaşı olmuştur.

Hayatında Cihanbeyli sevgisinin yeri başka olmuştur ve onunla yaşamıştır. Emeklilik döneminde memleketine kalıcı hizmet yapmak için araştırma yapmış ve en uygununun gençlerin meslek sahibi olarak yetişmelerine uygun eğitim müessesesi olan Endüstri Meslek Lisesi yapmaya karar vermiştir. Ali Fuat Belgin Endüstri Meslek Lisesi´nin inşaatını kısa sürede

tamamlayıp, Türkiye Cumhuriyeti Maarif Vekaletine törenle devretmiştir.Büyük

sevinç ve huzur duyduğu törende;vekalet ileri gelenleri tarafından kendisinden

kızları içinde böyle bir okul yapılması rica edildiğinde,büyük bir zevkle hemen

orada onunda yapım sözünü vermiştir.

Kız Endüstri Meslek Lisesi´ni de projesine uygun olarak yaptırarak onu da vekalete teslim etmiş ve sağlığında memleketine yapmış olduğu bu değerli

eğitim müesseselerinin teslim heyecanının zevkini duymuştur. Toplumda da cemiyet hayatına çok kıymet verir elinde geldiğince karşılıksız hizmet yapardı.İstanbul´daki Konya Talebe Yurdu'na da zamanında katkıları

olmuş ve uzun seneler Konya Talebe Yurdu başkanlığı yaparak, eğitim gören

gençlere elinden geldiğince faydalı olmuştur.

Ali Fuat Belgin Endüstri Meslek Lisesi´nin 1986 yılında çıkan mecmuaya rahmetli şahsen başından geçen rahmetli Org.Fahrettin Altay´la olan görüşmesini kaleme almıştır.Eğitime yapılacak hizmetin en kutsal görev olduğuna inanmış,kalbi vatan sevgisiyle dolu,hayatı boyunca ulu önder Atatürk´ün ilke ve inkılaplarına bağlı olarak o ışıktan ayrılmayan;idealîst, dürüst,çalışkan,ileri görüşlü,kalbi insan sevgisiyle dolu fazilet ve zarafet timsali idi.

Ailesini ve sevdiklerini büyük acılar içinde bırakarak 1987 yılında İstanbul´da vefat etmiştir.

Rahmetlinin güzel meziyetleri saymakla bitmez.Ruhu Şad olsun

Yayın: 11.12.2012 - Güncelleme: 25.07.2022 10:40 - Görüntülenme: 1388